Seksualno zdravlje muškarca

Seksualnost igra vrlo važnu ulogu za sveukupno zdravlje svakog čovjeka. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je seksualno zdravlje kao potpuno fizičko, psihičko i društveno blagostanje povezano sa seksualnošću, a ne samo odsustvo bolesti, disfunkcije ili nemoći.

Seksualno zdravlje zahtijeva pozitivan stav prema seksualnosti i seksualnim odnosima, kao i mogućnost postizanja ugodnog i sigurnog seksualnog iskustva, bez prisile, diskriminacije ili nasilja. Ostvariti i očuvati seksualno zdravlje cilj je svakog čovjeka, a muškarci ovoj temi uvijek posvećuju mnogo pozornosti.
I ne bez razloga; jer statistike govore da muškarci sa zdravim i sretnim intimnim životom žive dulje i zdraviji su. Seksualno zdravlje uključuje zdravlje reproduktivnog sustava, zdravu plodnost, mogućnost ostvarenja intimnih odnosa, tj. funkcionalnost, zdravu seksualnu želju i zadovoljstvo seksualnim odnosima. Na sve ove faktore kod muškaraca veliki utjecaj ima muški seksualni ili spolni hormon – testosteron.

Testosteron je doista jedan od najvažnijih hormona u tijelu muškarca. Više od 95% testosterona proizvode intersticijske stanice u testisima. Odgovoran je za razvoj muških spolnih organa, mušku tjelesnu građu, razvoj sekundarnih spolnih karakteristika muškarca poput dubljega glasa i tipične dlakavosti. Važan je za dobar spolni potencijal muškaraca, seksualnu želju, sposobnost postizanja erekcije, plodnost i reprodukciju, ali i za čvrstoću i rast kostiju, rast mišićne mase i njihovu snagu te proizvodnju eritrocita.

Međutim, testosteron je bitan i za održavanje duševne ravnoteže, utječe na sposobnost pamćenja, orijentacije, koordinacije i koncentracije. On regulira seksualni nagon i velik broj seksualnih funkcija. Tako su libido, spermatogeneza, erekcija i funkcija muškog reproduktivnog sustava pod izravnim utjecajem testosterona. Razina testosterona postupno opada starenjem, može se primijetiti već nakon 40. godine života, a opada stopom od oko 1% godišnje. Pad razine testosterona koji se javlja starenjem ponekad se naziva andropauza i najčešće se ne tretira. S druge strane, viša razina testosterona povezana je s pojačanim libidom i većim spolnim potencijalom, većom snagom i virilnošću muškaraca te čak i ukupno boljom percepcijom vlastitog zdravlja.

Na održavanje normalne, zdrave razine testosterona možemo i sami utjecati; faktori koji mogu utjecati na povećanje razine testosterona su – gubitak tjelesne težine, unos vitamina D, dovoljna količina sna i redovito vježbanje uz dovoljan unos proteina. Nedostatak cinka pak može smanjiti razinu testosterona u krvi kao i pojačati fizički ili psihički stres. Pojačano druženje sa ženama, koketiranje i seksualni odnosi pozitivno utječu na razinu testosterona, a prehranu je dobro obogatiti esencijalnim masnim kiselinama i cinkom uz smanjen unos alkohola, koji može sniziti njegovu razinu.

Naruči L direct® Forte

Odaberi količinu (1+1 gratis):

29,07 / 219,03kn

7,27 €/kom - 54,78 kn/kom

Tečaj €/kn: 7,53450

Osobni i podaci za dostavu

 
 
 

Dostava je besplatna. Plaćanje pouzećem. Isporuka isključivo na području Republike Hrvatske.

L direct® Forte možete nabaviti:

  • u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo
  • telefonskom narudžbom na broj 01/6379-499
  • putem online obrasca